Kryteria eklezjalności wspólnot katolickich – dokument KEP z 2022 r. na tle wcześniejszych wypowiedzi Kościoła - Wasiutyńska, Katarzyna (Annales Missiologici Posnanienses, 2023)
Niniejszy artykuł poświęcony jest nauczaniu Kościoła o stowarzyszeniach wiernych świeckich z perspektywy kryteriów eklezjalności. Wpierw omówiono dokumenty o zasięgu uniwersalnym: adhortacje Evangelii nuntiandi Pawła VI i Christifideles laici Jana Pawła II oraz List Kongregacji Nauki Wiary Iuvenescit Ecclesia, a następnie bliżej dokument Kryteria eklezjalności wspólnot katolickich Komisji Nauki Wiary Konferencji Episkopatu Polski, opracowany w 2022 r., który przybliża dzięki konkretnym przykładom podejmowanych praktyk elementy składające się na lokalną rzeczywistość.