Przodkowie w tradycyjnej religii Aszantow - WITA, GRZEGORZ (Annales Missiologici Posnanienses, 2008)
Tradycyjne religie Afryki postrzegane są nierzadko jako systemy wierzeń, w których podstawową funkcję pełnią przodkowie. Czasem bywają one wprost nazywane kultem przodków. Nie jest to stwierdzenie adekwatne wobec rzeczywistości. Dowodem tego jest pozycja i rola przodków w rodzimej religii Aszantów z Ghany. Choć ma ona charakter wyraźnie ancestralny, to jednak wysoki status przodków wynika z ich powiązania z Istotą Najwyższą, a cześć i rytuały przodkowskie do niej w ostateczności odsyłają. Artykuł prezentuje ideę przodkostwa, rolę duchów zmarłych w społeczności Aszantów, warunki, jakie muszą być spełnione, aby zmarły osiągnął status przodka oraz formy religijnego i społecznego szacunki, jakim przez Aszantów są otaczani „żywi-zmarli”. Przedstawia także zarys aszanckiej eschatologii oraz wpływ, jaki przodkowie wywierają na tę zachodnioafrykańską społeczność.