Romuald Grzybowski, Polityczne priorytety i elementy codzienności socjalistycznej szkoły. Wybór studiów poświęconych dziedzictwu edukacyjnemu PRL -u, Wydawnictwo Adam Marszałek, Toruń 2013, ss. 332 - Wolter, Edyta (Biuletyn Historii Wychowania, 2013)
.