Stanisław Tokarczuk (red.), Rudna. Ilustrowana monografia gminy, Stowarzyszenie Animatorów Kultury i Edukacji & Agencja Artystyczna „Codex”, Lubin 2012, ss. 330 - Fetzki, Tomasz (Biuletyn Historii Wychowania, 2014)
.