Iluzivní postupy ve vzpomínkových textech Ignáta Herrmanna - Změlík, Richard (Bohemistyka, 2020)
Studie je zaměřena na vzpomínkové knihy Ignáta Herrmanna, zejména na problematiku hranice mezi non-fikčním a fikčním vyprávěním. Herrmann svoje knihy vzpomínek koncipoval jako faktuální vyprávění, nicméně v některých jeho částech lze pozorovat zvláštní narativní techniky, jež fikcionalizují vyprávění. Naším cílem je tyto části detekovat a analyzovat na pozadí nejen ostatního Herrmannova faktuálního vyprávění, ale také ve srovnání s fikčním u Jana Nerudy.