Bohemizmy chronologicznie nacechowane we współczesnej polszczyźnie - Piela, Agnieszka (Bohemistyka, 2025)
Podstawowym celem artykułu jest charakterystyka nacechowanych czasowo bohemizmów, będących spuścizną po silnych w przeszłości związkach historyczno-kulturowych między Polską i Czechami. Przedmiotem uwagi w szkicu są notowane w Uniwersalnym słowniku języka polskiego pod redakcją S. Dubisza oraz Wielkim słowniku współczesnej polszczyzny PAN pod redakcją P. Żmigrodzkiego zapożyczenia bezpośrednie, np.: drab, kapalin, kusza, przyłbica, rusznica, oraz wyrazy, w których przejęciu czeszczyzna pośredniczyła, np.: baszta, herb, kacerz, koncerz, pop, puklerz. Zaprezentowany materiał słownikowy dowodzi bogactwa historycznych form językowych, co przekłada się na liczbę rzeczywiście funkcjonujących w żywej mowie wyrazów czeskiego pochodzenia. Wszystkie omówione leksemy stanowią ciekawy dokument językowy życia w odległych epokach. Zapisane w nich minione realia odzwierciedlają istotę polsko-czeskich kontaktów językowych.