Zvonit klíčema. O proměně jednoho (mediálního) frazému - Janovec, Ladislav (Bohemistyka, 2026)
V textu se zaměřujeme na frazém zvonit klíčema, který vznikl na základě mikroudálosti v době listopadových události roku 1989. Na základě jazykově-kulturních kontextů demonstrujeme formování frazému, jeho významovou proměnu a pragmaticko-komunikační aspekty jeho užívání, reprezentované aktualizacemi a významovým přehodnocováním.