Mezi prozaickým cyklem a románem. Kompoziční princip Staškových »Blouznivců našich hor« - CHARYPAR , Michal (Bohemistyka, 2021)
Studie se zabývá cyklem próz Antala Staška Blouznivci našich hor a interpretuje jej zejména z hlediska kompoziční výstavby. Komentuje proměny textu a jeho kompozice mezi časopiseckým vydáním jednotlivých próz ve Květech (1892–1894) a prvním knižním vydáním (ve 2 svazcích, 1895 a 1896). Cyklus pomocí prostředků analytického realismu pojednává o působení spiritistického hnutí v Pojizeří v severních Čechách v 80. letech 19. století. Zejména mikrokompozice ústřední povídky V stánku, tematizující spiritistickou seanci, při níž se potkávají ústřední postavy jednotlivých próz, ukazuje výrazně centripetální tvar cyklu. Staškovi Blouznivci vynikají i mezi dalšími českými texty téhož druhu, např. ve srovnání se sérií próz Prokopa Chocholouška Jih (1862–1863).