Z bohem, ty muj pavliku! (k podobám a rolím pravopisu v uměleckém textu) - Hrdlička, Milan (Bohemistyka, 2025)
Rozlišují se tradičně dvě realizační formy jazyka, a sice řeč mluvená a řeč psaná. Oba způsoby existence jazyka mají svá četná výrazná specifika, ale také některé společné průniky a styčné body. V příspěvku se stručně naznačují a komentují bohaté a pestré možnosti pravopisu lexikálního (rozdíly mezi psaním velkého a malého počátečního písmene), morfologického (užití defektních koncovek) a syntaktického (absence interpunkčních znamínek) a případy jejich funkčního využívání v literárním textu (zmíněné druhy pravopisu se mohou různou měrou kombinovat).