Jména činitelská (nomina agentis) ve Slovníku česko-německém Josefa Jungmanna - Makedonska, Emiliya (Bohemistyka, 2026)
Činitelské názvy osob představují velmi početnou skupinu substantiv. V centru naší pozornosti je tvoření činitelských jmen (nomina agentis) na materiálu ze Slovníku česko-německého Josefa Jugmanna (JS). Analýza excerpovaného materiálu je na základě onomaziologické teorie českého lingvisty M. Dokulila. V souladu s touto teorií útvary jsou uspořádany podle slovotvorných typů (ST). Nejčetněji jsou v JS představeny slovotvorné typy s příponou -tel a -č, dále pak slovotvorné typy s příponou -ník a -ce.