Superwizja w socjoterapii. Implikacje podejścia psychodynamicznego dla szkolenia socjoterapeutów i dobrych praktyk w pracy socjoterapeutycznej - Miszewski, Piotr (Biuletyn Socjoterapeutyczny, 2025)
Celem artykułu jest opisanie znaczenia superwizji w pracy socjoterapeutycznej i procesie kształcenia socjoterapeutów. Superwizja własnej pracy z grupą pełni funkcję dydaktyczno-szkoleniową, jak również wzmacnia socjoterapeutę w procesie udzielania pomocy i w ten sposób zapobiega wypaleniu zawodowemu. Ramą teoretyczną artykułu są koncepcje psychodynamiczne wskazujące na istotne znaczenie w pracy z grupą socjoterapeutyczną procesów przeniesieniowo-przeciwprzeniesieniowych, których omówienie stanowi zasadniczą treść podlegającą analizie podczas superwizji. Wypracowanie ogólnie akceptowanych w środowisku socjoterapeutów zasad dotyczących korzystania z superwizji przyczyniłoby się do profesjonalizacji socjoterapii jako grupowej formy pomocy dzieciom i młodzieży.