Prawo handlowe w szwajcarskim Kodeksie zobowiązań - Lewandowicz, Maria (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2014)
Artykuł ukazuje szwajcarski Kodeks zobowiązań jako kamień milowy szwajcarskiego procesu unifikacji prawa, a także jako jedno z najważniejszych dokonanań europejskiej myśli prawniczej przełomu XIX i XX w.