Położenie prawne robotnikow polskich zatrudnionych w Rzeszy Niemieckiej w latach 1880-1918 - Szurgacz, Herbert (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2014)
Autor analizuje status prawny robotników polskich w Prusach wg Ordynacji dla służby dla wszystkich prowincji Monarchii Pruskiej (Gesindeordnung) z 8 października 1810 r., która wielokrotnie zmieniana, obowiązywała do 1919 r. Wzorowane na niej były ordynacje szczegółowe w poszczególnych Landach, a nawet powiatach. Pracownicy polscy nie byli zatrudniani w charakterze służby, w związku z czym status prawny służby nie będzie przedmiotem naszej szczególnej uwagi.