Projekty ustawy kartelowej w Polsce międzywojennej - Podolska-Meducka, Aldona (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2002)
W 1927 r. pojawił się po raz pierwszy projekt prawa kartelowego, obejmujący wszystkie kartele działające na terenie Polski. Był to okres narastającej w Polsce od 1926 roku koniunktury przemysłowej, na co zasadniczy wpływ miała poprawa koniunktury światowej, wzrost cen rolnych i spadek wartości złotego. Proces wzrostu gospodarczego miał charakter samoczynny. Narastająca koniunktura przemysłowa powodowała wzrost zapotrzebowania zarówno na środki wytwórczości, jak i na wyroby konsumpcyjne. Rosnąca stopniowo produkcja przemysłowa doprowadziła do sytuacji, w której fabryki wzajemnie tworzyły dla siebie rynki zbytu. W okresie tym można również zaobserwować narastanie procesów kartelizacyjnych. Zwiększał się także udział Polski w porozumieniach międzynarodowych.