O akcyzie w Polsce w latach 1918-1939 - Mączyński, Dominik (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2005)
W 1914 r. w chwili wybuchu pierwszej wojny światowej na ziemiach polskich obowiązywały trzy różne systemy prawa finansowego, a w szczególności trzy systemy podatkowe: rosyjski, austriacki i prusko-niemiecki. Rozpoczęcie wojny nie miało wpływu na kontynuację obowiązywania prawa zaborczego. Również po odzyskaniu przez Polskę niepodległości w 1918 r. ustawodawstwo państw zaborczych pozostało w mocy. Normy prawne obowiązywały aż do momentu ich wyraźnego uchylenia przez polską ustawę lub do chwili uregulowania danego zagadnienia przez prawo stanowione przez organy odradzającego się państwa