Dyskusji o uprawnieniach kościelnych przekazanych przez cesarza Ottona III ciąg dalszy. Odpowiedź na replikę Gerarda Labudy - Sikorski, Dariusz Andrzej (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2006)
Moje zastrzeżenia zgłoszone wobec nowej interpretacji fragmentu z „Kroniki” Galla Anonima zaproponowanej przez prof. Gerarda Labudę spotkały się z repliką. Zasługuje ona na odpowiedź z tego względu, że autor opacznie - jak sądzę - zrozumiał część moich wywodów, istotną część argumentacji zignorował oraz imputuje mi poglądy (i walczy z nimi), których nie wyrażałem. Ponadto G. Labuda powołuje się na nowe argumenty, które wymagają przedyskutowania.