Własność w myśli Jana Kalwina - Szczech, Tomasz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2004)
Pogląd Kalwina na własność jako instytucję prawa pozytywnego zrozumiemy należycie, gdy uda się nam uchwycić właściwe genewskiemu Reformatorowi rozumienie prawa. Kalwin był synem prawnika-praktyka i odebrał niezwykle staranne wykształcenie prawnicze. Jakkolwiek w wieku dwudziestu siedmiu lat dramatycznie zerwał z dotychczasowym sposobem życia i związanymi z nim aspiracjami, poświęcając się bez reszty zgłębianiu teologii biblijnej, to jednak cała jego późniejsza twórczość zdradza prawniczą perspektywę.