Zbiory polskie Archiwum Instytutu Hoovera na Uniwersytecie Stanforda w Kalifornii - Krasowski, Krzysztof (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2007)
W poszukiwaniu materiałów źródłowych do przygotowywanej od kilku lat biografii prymasa kardynała Augusta Hlonda udało mi się zorganizować wyjazd do największego w świecie archiwum prywatnego, dzięki półrocznemu stypendium Fundacji Kościuszkowskiej, które stanowi Archiwum Instytutu Hoovera w Uniwersytecie Stanforda w Kalifornii (The Hoover Institution on War, Revolution and Peace at Stanford University). Wyniki przeprowadzonej przeze mnie przy tej okazji kwerendy „poloników” są na tyle doniosłe, iż postanowiłem podzielić się z nimi z całym środowiskiem historyków państwa i prawa, zdając sobie sprawę z faktu, iż jest to dla polskich naukowców archiwum „egzotyczne”, biorąc pod uwagę odległość i koszty pobytu.