O pojmowaniu praworządności w Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej w latach 1980-1981 - Kuisz, Jarosław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2008)
Pojęcia języka prawnego i prawniczego mają swoją rozwichrzoną historię. Niektóre z nich niosą w sobie echo doniosłych wydarzeń. Przypomniał o tym opublikowany na łamach „Czasopisma Prawno-Historycznego" artykuł profesora Adama Lityńskiego pt. O pojmowaniu praworządności socjalistycznej w Polsce Ludowej. Tekst mógł rozbudzić oczekiwania czytelników, zainteresowanych tematyką Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej, tym bardziej że dzieje rozumienia takich pojęć jak „praworządność" (opatrzona różnymi przymiotnikami) i posługiwania się nimi – korespondują z gwałtownymi wydarzeniami politycznymi, które do dziś niezmiennie stanowią przedmiot ożywionych badań historycznych [1956, 1968, 1970, 1980-1981].