Układ między Rzecząpospolitą Polską a Wolnym Miastem Gdańsk celem uchylenia dwukrotnego opodatkowania w zakresie danin na przypadek śmierci z dnia 29 maja 1929 r. i jego wpływ na polskie przepisy prawa podatkowego - Bojarski, Adam (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2025)
Celem artykułu jest analiza przepisów obowiązujących w latach 1933–1939 układu między Rzecząpospolitą Polską a Wolnem Miastem Gdańskiem celem uchylenia dwukrotnego opodatkowania w zakresie danin na przypadek śmierci z dnia 29 maja 1929 r. (umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania podatkiem od spadków). Omówione zostały w nim podstawowe zasady eliminujące problem podwójnego opodatkowania oraz wpływ na polskie przepisy dotyczące podatku od spadków.