Obowiązki urzędników polskiej służby cywilnej w okresie II Rzeczypospolitej - Knapik, Julia (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2025)
Przedmiotem artykułu jest analiza aktów prawnych normujących obowiązki urzędników służby cywilnej w okresie II Rzeczypospolitej, tj. w latach 1918–1939. W pierwszej części omówiono postanowienia w zakresie powinności urzędników polskiej administracji państwowej zawarte w akcie „Tymczasowe przepisy służbowe dla urzędników państwowych”, opracowanym i wprowadzonym w życie przez Radę Regencyjną Królestwa Polskiego na krótko przed odzyskaniem przez Polskę niepodległości. W drugiej części dokonano interpretacji przepisów ustanowionych na gruncie ustawy z dnia 17 lutego 1922 r. o państwowej służbie cywilnej. Odwołano się do odpowiednich przepisów innych aktów, zarówno prawa powszechnie obowiązującego, jak i prawa wewnętrznego. Zwrócono uwagę, które z powinności urzędników służby cywilnej w czasach II Rzeczypospolitej były traktowane przez ówczesnego ustawodawcę ze szczególną doniosłością. Wyjaśniono skalę oddziaływania uwarunkowań politycznych, społecznych i gospodarczych na treść postanowień obu pragmatyk urzędniczych. Odpowiedziano też na pytanie, w jaki sposób przepisy normujące obowiązki urzędników państwowych wpłynęły na model służby cywilnej wypracowany w Polsce w okresie międzywojennym.