O metodzie wydawania średniowiecznych dokumentów - Gąsiorowski, Antoni (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1986)
W poprzednim zeszycie Czasopisma (XXXVII, 1985, z. 2) ukazał się artykuł recenzyjny pióra Józefa Matuszewskiego, pt. Nowe wydawnictwo źródłowe do dziejów Wielkopolski. Uwagi w związku z tomem VI Kodeksu dyplomatycznego Wielkopolski. Wbrew dobrej zasadzie, która głosi, iż na recenzje – jakiekolwiek by one nie były – odpowiadać nie należy. zmuszony jestem ustosunkować się do uwag Szanownego Recenzenta na temat wydania VI tomu Kodeksu (KDW). Zmuszony dlatego, ponieważ uwagi dotyczą w znacznej mierze metody wydawniczej, ta zaś ma być, i jest, realizowana w kilku następnych tomach KDW. Tomów tych przewiduję łącznie jeszcze sześć: VII – lata 1401 - 1415 (już się ukazał), VIII – 1416 - 1425 (w druku), IX – 1434, X – 1435 – 1444, XI – 1445 - 1450, wreszcie XII, zawierający uzupełnienia i indeksy do całości.