Czary przed sądami wiejskimi w Polsce XVI - XVIII wieku - Wiślicz, Tomasz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1997)
Problem procesów o czary w Polsce jest bardzo szeroki i wymaga prawdopodobnie kompleksowego opracowania. W poniższej pracy chcielibyśmy poruszyć jedynie drobny wycinek tej kwestii, jaki stanowią czary w sądownictwie wiejskim. Drobny, gdyż zachowana baza źródłowa - kilkadziesiąt, przeważnie zwięzłych, zapisek - jest bardzo uboga w porównaniu z materiałem, który można znaleźć w księgach miejskich. Jednakże biorąc pod uwagę fakt, iż to właśnie kobiety ze wsi padały w dużej mierze ofiarą procesów o czary, wartościowym jest przyjrzenie się, z jaką reakcją na swoje przestępstwo mogły się spotkać we własnym środowisku