Kilka uwag o sejmikach guberni litewskich (do lat trzydziestych XIX wieku) - Bairašauskaitė, Tamara (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1997)
Sejmiki, które powstały po rozbiorach na ziemiach dawnego Wielkiego Księstwa Litewskiego, traktowane byty przez społeczność szlachecką jako instytucja utworzona na wzór sejmików Rzeczypospolitej, ale przystosowana do postanowień Gramoty z roku 1785, aktu, w którym Katarzyna II określiła zasady samorządu rosyjskiego dworiaństwa.