Ze studiów nad terminologią źródeł prawa rzymskiego w sprawach opłaty za superficies - Krasoń, Magdalena (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1989)
Jednym z problemów, jakie wyłaniają się w toku studiów nad rzymską superficies, jest kwestia stosowanej przez źródła terminologii, zwłaszcza w odniesieniu do określenia opłaty, jaką superficjariusz zobowiązany był płacić właścicielowi zabudowanego przez siebie gruntu. Dotyczące bowiem tego zagadnienia teksty wykazują dość charakterystyczną niekonsekwencję, używając w tym zakresie różnorodnych terminów, a mianowicie: solarium , pensio , vectigal , merces soli, reditus , canono . Wątpliwości w tym zakresie zwiększa fakt, że w niektórych opracowaniach romanistycznych pojawia się termin salarium, rozumiany jako opłata za superficies , którego jednak w tym sensie w źródłach nie znajdujemy, co skłania do podjęcia prób weryfikacji takiego stanowiska.