Z dziejów absolutyzmu oświeconego w Austrii - Salmonowicz, Stanisław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1986)
Z dziejów absolutyzmu oświeconego w Austrii * * Uwagi niniejsze powstały na marginesie publikacji: Österreich im Europa der Aufklärung. Kontinuität und Zäsur in Europa zur Zeit Maria Theresias und Josephs II. Internationales Symposion in Wien 20.-23. Oktober 1980, Hrsg. Redaktionskomitee, Wien 1985, 1-2 Bde, ss. 1102.