Starostowie niedzielni czy spadkobiercy starostów-zastawników? - Waldo, Barbara (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1979)
W swych obszernych wywodach polemicznych A. Gąsiorowski wypowiada się stanowczo przeciwko tezie o istnieniu — w pewnych konkretnych przypadkach — niedzielności starostów cum iurisdictione w Polsce XV-XVI w. Zdaniem Autora mamy tu do czynienia ze spadkobraniem sum zastawnych obciążających starostwa (s. 195-196) [Strony powoływane bez nazwiska autora i tytułu pracy oznaczają strony artykułu polemicznego A. Gąsiorowskiego]. Istota rzeczy sprowadza się do tytułu prawnego, na podstawie którego krewni niedzielni sprawowali równocześnie funkcje urzędowe starostów sądowych na obszarze jednego i tego samego starostwa. Mój Adwersarz nie ogranicza się jednak do kwestii związanych z tym problemem. Jego własne dyskursy i postawione mi zarzuty odbiegają niekiedy dość daleko od tematu mego artykułu, zmuszając i mnie do dyskusji na marginesie właściwego zagadnienia.