W kręgu słowackiej myśli politycznej XIX wieku - Ciągwa, Józef (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1973)
W kręgu słowackiej myśli politycznej XIX wieku (W związku z książką Μ. Vyvíjalovej) [ Μ. Vyvíjalová, Juraj Palkovič 1769 - 1850. Kapitoly k ideovém].