Jeszcze raz w sprawie rozwoju miejskiego prawa prywatnego w Polsce (w związku z odpowiedzią Krystyny Bukowskiej) - Rymaszewski, Zygfryd (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1972)
Odpowiedź p. doc. K. Bukowskiej, choć pisana z talentem, nie zdołała rozproszyć większości merytorycznych zastrzeżeń wysuniętych w mej recenzji, a co więcej — budzi nowe wątpliwości. Z tego względu uważamy za konieczne ustosunkować się do odpowiedzi autorki. Za wyjaśnione przyjmujemy następujące punkty sporne: I — termin a quo pracy, IV — rolę Processus iuris z 1544 r. jako źródła dla badań autorki oraz V — dobór literatury. Pozostałe punkty odpowiedzi już nas nie przekonywają tym bardziej, że sporo naszych uwag pominięto milczeniem. Dla porządku pozostajemy przy dotychczasowej kolejności zagadnień.