Bukowska Krystyna, Jeszcze w sprawie rozwoju miejskiego prawa prywatnego w Polsce - Bukowska, Krystyna (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1970)
Największą satysfakcją dla badacza, związanego przecież także emocjonalnie ze swoim tematem badań, jest wywołanie dyskusji. Widzi w niej bowiem dowód, że podjęty problem rzeczywiście wart był uwagi, a zarazem rękojmię rozwoju i pogłębienia dalszych badań nad nim. Stąd też nie będzie chyba poczytane za zdawkową grzeczność stwierdzenie, że obszerny i rzeczowy artykuł recenzyjny dra Z. Rymaszewskiego taką satysfakcję mi sprawił. Wdzięczna jestem autorowi za szereg cennych uwag i uzupełnień. W szeregu przypadków mam jednak zdanie odmienne i w związku z tym postanowiłam skorzystać z udzielonej mi uprzejmie przez Redakcję Czasopisma możliwości repliki. Dla ułatwienia konfrontacji poglądów zachowywać będę w mojej wypowiedzi kolejność problemów przyjętą w artykule recenzyjnym.