The importance of the state military policy of the Central Council in the modern development of the Ukrainian army - Volodymyrivna Viktorska, Yaroslavna (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2023)
W artykule zbadano naukowe znaczenie państwowej polityki wojskowej Centralnej Rady. Przedstawiono w nim rozmieszczenie ruchu wojskowego i działalność organów wojskowych Ukraińskiej Republiki Ludowej. Omówiono znaczenie i wpływ doświadczeń polityki wojskowej Centralnej Rady dla dzisiejszego rozwoju państwa. Analizie poddano działalność normatywną w sferze wojskowej w czasach Centralnej Rady i Niepodległej Ukrainy. Podkreślono kwestię sytuacji prawnej, materialnej i społecznej personelu wojskowego sił zbrojnych z lat 1917–1919. Porównano wojskowe normy prawne czasów Centralnej Rady z normami wojskowymi w latach Niepodległości Ukrainy. Konieczne było uzupełnienie tych dokumentów przez szczegółowe określenie roli i funkcji personelu wojskowego w formacjach wojskowych jako elementu wojskowej polityki bezpieczeństwa. Priorytetem w systemie bezpieczeństwa narodowego jest rozwój, zachowanie, zapewnienie i doskonalenie aktów regulacyjnych i prawnych. Przeanalizowano podstawowe dokumenty, które określały politykę bezpieczeństwa narodowego w czasach Centralnej Rady, ich znaczenie dla dzisiejszego rozwoju Sił Zbrojnych Ukrainy.