Zasady dziedziczenia ustawowego na ziemiach Królestwa Polskiego po 1826 roku - Bieda, Justyna; Wiśniewska-Jóźwiak, Dorota (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2014)
Artykuł ma na celu omówienie najważniejszych zasad, niezwykle skomplikowanego, a obowiązującego w praktyce sądowej po dziś dzień, prawa spadkowego Królestwa Polskiego po wejściu w życie Kodeksu Cywilnego z 1826 r.