Kształtowanie się odpowiedzialności karnej lekarza jako urzędnika państwowego pod rządami kodeksu karnego z 1932 r. - Marcinkowska, Anna (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2024)
Przedmiotem artykułu jest ewolucja odpowiedzialności karnej ukazana na przykładzie relacji pojęć lekarz–urzędnik, która była charakterystyczna dla zmian historycznych i ustrojowych państwa. Wiele instytucji prawnych, które obecnie obowiązują w kodeksie karnym, ukształtowało się w latach 1918-1939. Po 1945 r. i powstaniu Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej wzrosła rola państwa, co wyrażało się w traktowaniu lekarza jak urzędnika i funkcjonariusza państwowego, co było z kolei związane z poddaniem regulacji państwowej każdej dziedziny życia. Mimo to orzecznictwo sądowe próbowało zmniejszyć odpowiedzialność karną, która dotyczyła zbyt dużego kręgu podmiotów. Ten kierunek orzeczniczy był podstawą obecnych rozwiązań, które weszły w życie w kodeksie karnym z 1997 r.