Władze samorządowe Królestwa Polskiego wobec ludności żydowskiej 1915-1918 - Zieliński, Konrad (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2003)
Lata pierwszej wojny światowej przyniosły rozwój organów władz samo[1]rządu terytorialnego, co wiązało się z wyraźną intensyfikacją kontaktów polsko-żydowskich. Wybory i wspólna praca w samorządzie, głównie w radach miejskich, okazały się nie mniej ważną, o ile nie ważniejszą platformą dla polsko-żydowskiej współpracy niż akcja ratunkowa i praca w komitetach obywatelskich czy bezwyznaniowych organizacjach charytatywnych. Jednakże, było to także źródło konfliktów.