Ze studiów nad reformą prawa wojskowego za czasów Stanisława August - Organiściak, Wojciech (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2001)
Próby reform prawa karnego Rzeczypospolitej szlacheckiej z drugiej połowy XVIII wieku doczekały się licznych opracowań . Szczególnie bogata literatura dotyczy wpływów idei humanitarnych oraz filozofii Oświecenia na kodyfikację prawa karnego doby stanisławowskiej. Dotychczas w literaturze przedmiotu brak jednak pracy na temat reform prawa wojskowego przeprowadzonych za panowania Stanisława Augusta. Potrzebę opracowania tego zagadnienia sygnalizował, już przed wielu laty, Bogusław Leśnodorski w syntezie historii państwa i prawa Polski. Wśród reform w prawie wojskowym u schyłku Rzeczypospolitej szlacheckiej na plan pierwszy wysuwa się kodyfikacja z roku 1775 ,na którą składały się Artykuły wojskowe oraz Proceder prawny wojskowy.