Z Profesorem Alfredem Koniecznym rozmawia Henryk Olszewski - Konieczny, Alfred; Olszewski, Henryk (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2011)
Alfred Konieczny, emerytowany profesor zwyczajny Uniwersytetu Wrocławskiego, jest dziś jednym z nestorów środowiska historycznoprawnego. Przez ponad pół wieku pracowicie i bez rozgłosu dokładał cegiełkę po cegiełce do nauki historii prawa. Jest badaczem, który naukowe życie poświęcił dziejom Śląska, zrazu w XVIII i XIX wieku, z czasem w latach międzywojnia, wreszcie w czasie drugiej wojny światowej. Należy - obok Seweryna Wysłoucha, Kazimierza Orzechowskiego, Franciszka Ryszki, Franciszka Połomskiego i Karola Joncy - do współtwórców wielkości Wrocławia jako ośrodka badań nad historią współczesną. Alfred Konieczny potrafił znakomicie łączyć pasje badawcze z działalnością organizacyjną. Przez całe lata pełnił funkcję dyrektora Instytutu Historii Państwa i Prawa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest aktywnym członkiem Wrocławskiego Towarzystwa Naukowego, Instytutu Śląskiego w Opolu, Instytutu Zachodniego im. Zygmunta Wojciechowskiego w Poznaniu, członkiem honorowym francuskiego Stowarzyszenia „Noc i Mgła", a także konsultantem naukowym Państwowego Muzeum Gross-Rosen w Rogoźnicy. Od roku 1993 redaguje ceniony organ wrocławskich historyków prawa - „Studia Historycznoprawne".