Wydział Prawa Uniwersytetu Viadrina we Frankfurcie nad Odrą w latach 1506-1811 - von Brünneck, Alexander (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2007)
Viadrina – uniwersytet europejski od 1506 roku. Założenie uniwersytetu zwanego Viadrina (od Viadrus czyli Odra) we Frankfurcie nad Odrą w 1506 roku było elementem długiego procesu rozwojowego przebiegającego w całej Europie. Pierwsze uniwersytety powstały w pełni średniowiecza, około 1200 roku, w Europie Południowej i Zachodniej, m.in. w Bolonii, Paryżu i Oksfordzie. Pierwszym uniwersytetem w Świętym Cesarstwie Rzymskim Narodu Niemieckiego był założony w 1348 roku Uniwersytet Praski, natomiast pierwszy polski uniwersytet powstał w 1364 roku w Krakowie. W Niemczech wszystkie duże regiony otrzymywały stopniowo własne uniwersytety. W następstwie tego procesu książę elektor brandenburski Joachim I ufundował w 1506 roku Viadrinę we Frankfurcie nad Odrą. Do założenia uniwersytetu w Halle w 1694 roku był to jedyny uniwersytet w Brandenburgii.