Zatrudnienie niepracownicze - uwarunkowania prawnohistoryczne - Musiała, Anna (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2010)
W projekcie nowego polskiego kodeksu pracy - jego księgę siódmą poświęcono zatrudnieniu niepracowniczemu. W tytule pierwszym stanowi się o zatrudnieniu niepracowniczym na podstawie umowy, zaś w tytule drugim - o ochronie zdrowia i życia w tego typu zatrudnieniu. Tytuł trzeci z kolei traktuje o zatrudnieniu niepracowniczym, ale już na kierowniczych stanowiskach państwowych. Poniższy artykuł ma na celu, po pierwsze, przedstawienie definicji tego typu zatrudnienia, następnie, przede wszystkim pokazanie przyczyn i kontekstu jego marginalności do tej pory, a w konsekwencji ewentualnej zasadności wprowadzenia instytucji zatrudnienia niepracowniczego do polskiego porządku prawnego.