Za kulisami habsburskiego absolutyzmu. Udział Śląska w finansowaniu sił zbrojnych monarchii w latach 1620-1740 - Orzechowski, Kazimierz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2008)
Ustrojowe dzieje Śląska w warunkach monarchii absolutnej są szczególnie interesujące. Wprawdzie drezdeńska ugoda z 1621 r. uchroniła Śląsk przed drastycznymi represjami ze strony cesarza, ale znaczenie tego porozumienia nie było tak duże, aby stać się podstawą dla przetrwania poprzedniego stanowego ustroju w warunkach absolutyzmu. Widocznie zadziałały tu inne przyczyny, które spowodowały, iż systemy – politycznie – tak diametralnie ze sobą sprzeczne, jak stanowość i absolutyzm – mogły nie tylko obok siebie istnieć, ale również skutecznie współdziałać.