"Procedura wyboru rady municypalnej w Królestwie Polskim (1830-1831)" - Wolnicki, Paweł (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2017)
W dotychczasowych badaniach nad dziejami administracji na ziemiach polskich rzadko poruszana jest problematyka wyborów do samorządu miejskiego w okresie Rządu Narodowego w 1831 r. Z kolei tematyka dotycząca dawnego prawa wyborczego niemal nie dotyka charakterystyki tych wyborów. Prześledzenie tych zagadnień wydaje się potrzebne i to nie tylko dlatego, by uzupełnić pewną lukę badawczą, ale także w celu potwierdzenia funkcji wyborów w społeczeństwie nowożytnym.