„Postawienie czapki" — studium z dziejów litewskiego postępowania sądowego w XV i XVI wieku - Kulisiewicz, Wojciech (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1982)
I. Wprowadzenie. II. „Postawienie czapki" w ujęciu historiografii XIX i XX w. III. Instytucja wydaczki i rzucenie czapek w przywilejach ziemskich Wielkiego Księstwa Litewskiego. IV. „Postawienie czapki" w praktyce sądów litewskich. V. „Postawienie czapki" a niektóre elementy postępowania dowodowego w procesie litewskim XV - XVI w. VI. Uwagi końcowe. Proces litewski XV - XVI stulecia jest jedną z najciekawszych i jednocześnie najsłabiej zbadanych gałęzi ówczesnego systemu prawnego. Temat ten ogólnie zarysowany w opracowaniach syntetycznych, dziś już pracami o charakterze monograficznym. W tej sytuacji uzasadnione wydaje się podjęcie badań zarówno nad przepisami normującymi proces, jak i praktyką wymiaru sprawiedliwości w Wielkim Księstwie Litewskim.