Wielka Rewolucja Francuska a własność. Od własności feudalnej do własności kapitalistycznej - Kodrębski, Jan (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1986)
Własność, a zwłaszcza własność środków produkcji, jest – jak wiadomo – w myśli marksistowskiej podstawowym kryterium klasyfikacji ustrojów społeczno-ekonomicznych. Znaczenie form własności dla rozwoju społeczno-gospodarczego jest bardzo istotne. Marks w swych wypowiedziach o rewolucji francuskiej wielokrotnie podkreślał, że jej największym osiągnięciem było obalenie własności feudalnej i zastąpienie jej własnością burżuazyjną czy kapitalistyczną. Nie ulega też wątpliwości, że w swym stosunku do własności każda rewolucja określa swe prawdziwe klasowe oblicze; odnosi się to w pełni także do rewolucji socjalistycznej. Problem stosunku Wielkiej Rewolucji Francuskiej do własności jest więc niewątpliwie podstawowym problemem badawczym dla historyka prawa, a i dla historyka w ogóle, wiążąc się ściśle z nadzwyczaj skomplikowaną i dyskusyjną problematyką przejścia od feudalizmu do kapitalizmu oraz z kwestią społeczno-gospodarczego sensu rewolucji, będącą ciągle terenem burzliwej dyskusji.