Kronika - Czasopisma, Redakcja (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2000)
Jubileusz Profesora Zygfryda Rymaszewskiego (Maciej Rakowski, Tadeusz Szulc) 435 Juliusz Bardach, Łódzki ośrodek historycznoprawny na tle polskiej nauki historii prawa 436 Kazimierz Orzechowski, Miejsce i rola badań regionalnych i specjalistycznych w dydaktyce historii ustroju i prawa 439 Henryk Olszewski, Rola periodyków historycznoprawnych w rozwoju dyscypliny 441 Wacław Uruszczak, Zadania i perspektywy historii prawa na przełomie tysiąclecia 442 Marek Cetwiński, Kłopoty z metodologią historii w ostatniej dekadzie tysiąclecia 445 Jubileusz Profesora Michała Pietrzaka (Henryk Olszewski) 450 Jubileusz Profesor Katarzyny Sójki-Zielińskiej (Grażyna Bałtruszajtys) 450 Jubileusz Profesora Witolda Wołodkiewicza (Jerzy K r z y n ó w e k) 453 Jubileusz Profesora Marka Waldenberga (Barbara Stoczewska) 454 Wspomnienie o Profesorze Franciszku Ryszce (Henryk Olszewski) 456 Sesja: Starożytne kodyfikacje prawa a współczesna kultura jurydyczna w Katolickim Uniwersytecie Lubelskim (Grzegorz Jędrejek) 456 VIII Ustrój i kultura w ustroju na progu czasów nowożytnych. Konferencja w Linköping 18-20 marca 2000 r. (Henryk Olszewski) 457 Crimina et mores: IV Lubelskie sympozjum z historii rzymskiego prawa karnego (Iwona Szpringer) 458 Kolokwium habilitacyjne dra Andrzeja Sokali (Wiesław Mossakowski) 459 Kolokwium habilitacyjne dra Wojciecha Dajczaka (Ewa Gajda) 459 Kolokwium habilitacyjne dr Anny Pikulskiej-Robaszkiewicz (Zuzanna S ł u ż e w s ka) 460 Kolokwium habilitacyjne dra Andrzeja Bryka (Andrzej Dziadzio) 460 Kolokwium habilitacyjne dra Wiesława Mossakowskiego (Ewa Gajda) 461 Obrony prac doktorskich (Materiały nadesłali: Arkadiusz Bereza, Wiesław Mossakowski, Anna Zarzycka, Ewa Kozerska, Grzegorz S my k, Piotr Fiedorczyk) 461