Tradycja szlacheckiego sejmikowania w Księstwie Warszawskim i Królestwie Polskim - Rosner, Anna (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1997)
Zagadnienia wstępne. Trudno jest porównywać sejmiki szlacheckie z czasów Rzeczypospolitej z tymi, które istniały w dobie Księstwa i Królestwa. Powodem jest nie tylko forma organizacyjna i kompetencje, ale też tak różne od przedrozbiorowych realia polityczne i społeczne, w których przyszło funkcjonować sejmikom. Stąd też tytuł tego tekstu; wydaje się bowiem, że istota sprawy leży tu nie w organizacji i zapisie ustawowym tych zgromadzeń, a w praktycznych działaniach i emocjach, którymi tę instytucję obdarzono, zaś jedynym polem zestawień i porównań wydaje się tradycja szlacheckiego sejmiku.