Wprowadzenie absolutyzmu w Danii i wydanie „Prawa królewskiego” (Kongeloven) w roku 1665 - Gaca, Andrzej; Jagielski, Aleksander (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1999)
Zniesienie zasady elekcyjności tronu i zgoda na wprowadzenie władzy dziedzicznej króla, którą wyrazili przedstawiciele wszystkich stanów w październiku 1600 roku, akt wydany 10.01.1661 przez Fryderyka III, a przeznaczony do podpisu przez szlachtę, duchowieństwo i reprezentantów miast (Arveregeringsakt), wreszcie nowe zasady zawarte w nowym Prawie Królewskim (Kongeloven) z roku 1665 otwierały drogę do rozwoju absolutyzmu w Danii, tworząc zarazem formalno-prawne podstawy nowego ustroju politycznego Królestwa. Ustrój ten przetrwał prawie dwa wieki tj. do roku 1849, kiedy ustanowiona została monarchia konstytucyjna.