Piotr Czyżewski, Licencja na zabijanie. Wyroki sądów podziemnych w okupowanej Polsce, Warszawa 2025 - Szyprowski, Bartłomiej (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2025)
Tekst jest recenzją książki Piotra Czyżewskiego Licencja na zabijanie. Wyroki sądów podziemnych w okupowanej Polsce. Chociaż nie jest to praca naukowa, autor korzysta z bogatego zbioru publikacji na ten temat. Książka przedstawia podziemne sądownictwo Armii Krajowej (AK) i ukazuje sylwetki czterech osób: Igo Syma, podpułkownika Janusza Albrechta, Stefana Witkowskiego i Eugeniusza Świerczewskiego. Omawiając kolejne rozdziały książki, recenzent zwraca uwagę zarówno na ich pozytywne, jak i negatywne aspekty. Wskazuje między innymi na rozbieżność między tytułem książki a kwestią opisu sądów cywilnych, a także na niespójności, a nawet błędy historiograficzne dotyczące nazwisk, cytowanych źródeł lub oceny faktów. Publikacja zawiera jednak również wiele interesujących spostrzeżeń autora. Warta jest polecenia ze względu na ograniczoną liczbę książek na ten temat, przystępny język opisujący tę złożoną kwestię oraz potencjał zachęcający do dalszego zgłębiania tematu.