Uchwały piotrkowskie i nowokorczyńskie roku 1468 - Gąsiorowski, Antoni (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1968)
Lata 1467—1469 upływały w Polsce pod znakiem dwu przede wszystkim spraw. W polityce zagranicznej dominował problem czeski — inspirowane przez papiestwo zabiegi Polski wokół czeskiej korony skierowane przeciwko Jerzemu z Podiebradów. W polityce wewnętrznej—problem znalezienia w skarbie królewskim, pustym po świeżo zakończonej wojnie trzynastoletniej, pieniędzy na spłatę zaciężnych. Zagadnienia te były m. in. przedmiotem obrad sejmów i sejmików, odbytych w maju 1467 r. w Piotrkowie oraz w roku następnym, 1468. Pod koniec czerwca 1468 r. zebrał się sejmik małopolski w Wiślicy, na którym uchwalenie podatku na spłatę zaciężnych odroczono do chwili podjęcia uchwały podatkowej przez Wielkopolan. Wielkopolanie obradowali jednocześnie 1 VII 1468 r. w Środzie, a dwa tygodnie później zebrał się wielkopolski sejm prowincjonalny w Kole z udziałem króla; nie powziąwszy jednakże żadnych uchwał, odroczył je do następnego zjazdu. W końcu sierpnia i w początkach września 1468 r. odbywały się narady z królem w Gdańsku i Malborku. W drodze powrotnej z Pomorza król uczestniczył znów 5 X 1468 r. w następnym zjeździe w Kole, wreszcie 9 X 1468 r. zjechał do Piotrkowa. Tego samego dnia rozpoczął się tu sejm walny.