XX Międzynarodowy Kongres Société Jean Bodin - Izdebski, Hubert; Zakrzewski, Andrzej (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1977)
XX MIĘDZYNARODOWY KONGRES SOCIÉTÉ JEAN BODIN W dniach 25 - 29 maja 1976 r. odbył się w Warszawie XX Międzynarodowy Kongres Towarzystwa im. J. Bodin dla badań ustrojowo-porównawczych (Société Jean Bodin pour l'histoire comparative des institutions), poświęcony historii porównawczej wspólnot wiejskich. Kongres zorganizowany został przez Komitet Nauk Historycznych i Komitet Nauk Prawnych PAN przy wydatnej współpracy Uniwersytetu Warszawskiego; pracami Komitetu Organizacyjnego kierował prof. Juliusz Bardach, członek Prezydium Towarzystwa.