Cechy psychiczne człowieka a idee transhumanizmu - Płonka, Beata (ETHICS IN PROGRESS, 2015)
Celem obecnych rozważań jest spojrzenie na problem udoskonalania człowieka, a zwłaszcza jego cech psychicznych, z perspektywy nauk biologicznych. Wprowadzono więc używane w biologii rozróżnienie genotypu i fenotypu, definicje cech dziedzicznych i nabytych oraz antropologiczną charakterystykę gatunku Homo sapiens przez cechy specyficznie ludzkie. Perspektywa biologiczna (a zwłaszcza ewolucyjna) wskazuje na ogromne trudności w określeniu charakteru i zakresu możliwych ulepszeń naszego gatunku, co związane jest między innymi z problematyką normy biologicznej oraz psychicznej. Wiele uwagi poświęcono złożonym zależnościom między genotypem i fenotypem w żywych organizmach, wyrażającym się m.in. przez polimorfizm oraz efekty epigenetyczne, a także związkom między genami i cechami psychicznymi człowieka. Ostatecznie stwierdzono, że udoskonalanie np. zdolności poznawczych wymaga pełnego zrozumienia tych związków i zależności, uwzględniającego także różnice indywidualne, które wciąż jest jednak dla nas nieosiągalne.