Is There an Ethics Independent from Revelation - Ralph McInerny's Reappropriation of Aquinas' Theory of Natural Law. - Siemionek, Radosław (Filozofia Chrześcijańska, 2012)
Ralph McInerny, bazując na swej interpretacji teorii prawa naturalnego Tomasza z Akwinu, wychodzi z interesującą teorią etyki niezależnej względem objawienia. McInerny swą teorię opiera na przekonaniu, że tak jak rozum może poznać podstawowe zasady w porządku teoretycznym, tak jest on w stanie uchwycić takowe zasady w porządku praktycznym. Teoria ta stara się być mocną obroną teorii prawa naturalnego, która szuka niezmiennych, etycznych zasad w złożonym moralnie postmodernistycznym świecie.